• info@duitsedrogistinhuis.nl
  • Grootste assortiment
  • Btw-nummer: NL002501404B70
  • KvK-nummer: 73811157
  • info@duitsedrogistinhuis.nl
  • Grootste assortiment
  • Btw-nummer: NL002501404B70
  • KvK-nummer: 73811157

Zwangerschapstest wanneer

Wanneer geeft een zwangerschapstest betrouwbare resultaten?

U bent niet ongesteld – bent u zwanger? Een zwangerschapstest is een goede manier om erachter te komen. Hoe het precies werkt en welke lichamelijke veranderingen je kunt gebruiken om te zien of je zwanger bent, lees je hier.

U bent niet ongesteld – bent u zwanger? Een zwangerschapstest is een goede manier om erachter te komen. Hoe het precies werkt en welke lichamelijke veranderingen je kunt gebruiken om te zien of je zwanger bent, lees je hier.

Een zwangerschapstest is nuttig als de volgende lichamelijke veranderingen wijzen op zwangerschap:

  • Afwezigheid van menstruatiebloedingen
  • Gevoel van beklemming op de borst, vergrote en stevigere borsten
  • Ochtendmisselijkheid, slechte eetlust, uitputting en vermoeidheid
  • Huidveranderingen: verhoogde neiging tot puistjes (bij onzuivere huid) of droge en gevoelige huid
  • Zwaardere ontlading
  • Aanhoudend verhoogde lichaamstemperatuur

Zo werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest is gebaseerd op de detectie van het zwangerschapshormoon bèta-HCG (= bèta-humaan choriongonadotrofine) in het bloed of de urine. Het hormoon zorgt voor de verdere afgifte van oestrogenen en progestagenen uit het corpus luteum in de eierstok.

Als er geen zwangerschap is, trekt het corpus luteum zich terug en wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken: de menstruatie begint.

Bij een bestaande zwangerschap kan het hormoon al zes tot acht dagen na de bevruchting worden gedetecteerd. Dit betekent dat er ongeveer twee dagen zijn verstreken sinds het ei in de baarmoeder is geïmplanteerd.

Bij zwangerschapstesten wordt onderscheid gemaakt tussen urine- en bloedonderzoek. Tegenwoordig zijn de urinetesten zo gevoelig dat het zwangerschapshormoon net voor de verwachte menstruatie in de ochtendurine kan worden gedetecteerd. Een positief, betrouwbaar testresultaat is in principe echter pas op de tweede dag na de gemiste menstruatie te verwachten. HCG kan eerder in het bloed worden gedetecteerd dan in de urine. Deze tests geven meestal twee dagen voor de menstruatie een betrouwbaar resultaat.

Eerst lezen, later testen

Thuisurinetesten kunnen daarom al op de tweede dag na de gemiste menstruatie relatief betrouwbare resultaten opleveren. De bijsluiter geeft de procedure stap voor stap weer en moet daarom altijd goed gelezen worden. Zwangerschapstesten zijn verkrijgbaar in alle apotheken en drogisterijen. De betrouwbaarheid wordt gegeven als 90 tot 98 procent, waarbij deze toeneemt met de leeftijd van de vroege zwangerschap.

Onduidelijke testresultaten

Mogelijke redenen voor een onjuist testresultaat zijn onnauwkeurige hantering, oude of verkeerd opgeslagen tests en het gebruik van bepaalde medicijnen (hormoonpreparaten, antidepressiva en andere).

Het resultaat is negatief, maar de vrouw is nog steeds zwanger: in dit geval is de test mogelijk te vroeg uitgevoerd, waardoor het HCG-gehalte in de urine niet hoog genoeg was om het te detecteren.

De test is positief, maar er is geen (meer) dracht: Het komt relatief vaak voor dat bevruchting en nidatie van een eicel plaatsvindt, maar de eerste dagen is er een abnormale ontwikkeling van de vruchtknop. De vrouw merkt meestal niets van de zwangerschap, soms verschuift alleen de menstruatiebloeding.

Dit kan erg deprimerend zijn voor vrouwen die kinderen willen hebben. Zwangerschapstesten mogen in deze gevallen daarom pas worden uitgevoerd nadat de menstruatie is gestopt (mogelijk zelfs later).

Veilige tekenen van zwangerschap worden bepaald door de arts:

Urine en bloedtest positief

Echo van het kind: Een vruchtzak is al zichtbaar zes weken na de laatste menstruatie, een week later het embryo en na nog een week is de hartslag al zichtbaar

Kinderachtige hartslagen

bewegingen van het kind

Zwangerschapstest wanneer